Prahan linnan alue ja fine dining




Vituksen katedraalin sisällä oleva puinen, veistetty taulu Prahasta


Olemme nyt siis alueella nimeltä Hradcany : "Valtava goottilainen katedraali, barokkikirkkoja, keskiaikaisia kujia, renesanssipuutarhoja.. kukkulalla joen rannalla kohoava Prahan linna näyttää elävänsä omaa elämäänsä erillään kaupungista. Linnanmuurien rajaamalle alueelle on jokainen arkkitehtuurin vuosisata jättänyt jälkensä. 800- luvulla perustettu linna on alusta asti toiminut Böömin hallitsijoiden asuipaikkana. " (Kartta+opas: Praha. Otava 2015) (Tykkään ihan älyttömästi Otavan karttaoppaista. Niissä kaupungit on jaettu osiin, joista jokaisesta on kartat ja nähtävyydet merkitty hyvin sekä myös alueen hyvät ravintolat ja mahdolliset ostospaikat.)

Ennen kuin linnan alueelle pääsi, joutui turvatarkastukseen: Jonoja oli 3 ja valitsin jonon, jossa noin 2-metrinen komea poliisi varmisti, ettei mitään sopimatonta kuljeteta linnan alueelle. Piti laittaa puhelin, avaimet, kolikot ja muu metallinen penkille ja laukku auki siihen viereen. Sitten sut skannattiin sellasella laitteella ja pyydettiin näyttämään laukun sisältö. Se poliisi oli niin komea ja flirttaili (tai niin ainakin kuvittelin), joten hymy korvissa poistuin tarkastuspisteeltä.
Jälleen täälläkin piti mennä lipunmyyntiin ja vilauttaa Praha -korttia saadakseen lipun, jolla porteista pääsi eteenpäin vilauttamalla lippua viivakoodin lukijassa.
(Ekan kerran, kun menin sisään Vituksen katedraaliin, näin portin, josta pääsisi eteenpäin kirkon sisällä. Heilutin portilla olevalle naiselle Praha -korttiani ja nainen katso minua kuin halpaa makkaraa sanoen sarkastisesti: "It's a card, it's not a ticket." Niinpä tajusin mennä hakemaan ihan sen lipun. 😃😄😂)

Kun tulin Vituksen katedraalin pihalle niin kyllä teki suuren vaikutuksen moinen rakennelma. Tämä on Tsekin valtion hengellinen symboli ja sen rakentaminen kesti lähes 600 vuotta (1344-1929). Sisätilat eivät jääneet yhtään kakkoseksi. Vaikka en itse ole uskonnollinen ihminen, arvostan kaunista taidetta.

Vituksen katedraali takaa..

.. ja edestä (oli tosin niin iso, että sain vaan yläosan järkevästi kuvaan)


..ja sivulta...




..ja sisältä..
..ja sisältä..





..ja edelleen sisältä..
GOLDEN LANE & DALIBORKAN VANKILA

Golden lane on siis kultainen kuja, joka oli täynnä pieniä taloja rakennetuna goottilinnoitukseen. 1500-luvun jousi - ja käsityöläismiesten koteja oli tuolla kujalla. 1916-1917 Franz Kafka työskenteli numerossa 22.




Golden lanen sisällä on mesta, jossa voi kokeilla keskiaikaista varsijousiasetta. 3 kertaa sai ampua hintaan 50korunaa (eli noin 2 €). Mnä tietysti kokeilin ja jopa osuin. Ase oli ylättävän raskas ollakseen puinen.

Linnoituksen Daliborkan torni, joka rakennettiin vuonna 1496, toimi myös vankilana. Vankila sai nimensä sen ensimmäisen vangin mukaan.






FINE DINING
Alcron, Praha

Koska oli puoliskon 4-kymppiset, pitihän sitä sitten juhlistaa syömällä vähän fiinimmin. Tän mestan olin löytänyt googlailemalla Prahan Michelin -ravintoloita.
Täältä pääset nettisivuille --> Alcron
Tämä paikka on Tsekkien nro 1 Travelers Choice -awards -skabassa ja Euroopan 24. Tai niin ainakin mainostavat.
Ruokalajeista en ottanut kuvia, sillä keskityttiin siihen syömiseen ja juomiseen. Otettiin tasting menut, joissa oli muistaakseni 6 ruokalajia ja useampi keittiön tervehdys. Palvelu oli ensiluokkaista. Tosin olisi voinut olla vähän hitaampaa. Välillä tuntui, että uutta lautasta tuli välittömästi eteen, kun edellinen oli juuri viety pois. Olin valinnut myös viinimenun ja jossain vaiheessa minulla oli 4 vajaata lasia edessä, kun en ehtinyt niitä juoda. Ruoka oli hyvää. Kuitenkin joku wow-efekti jäi puuttumaan. Ne muutamat kerrat, kun on tullut syötyä vähän paremmin, on aina löytynyt yksi tai useampia selkeitä suosikki ruoka-annoksia, jotka ovat laittaneet melkein voihkimaan nautinnosta. Puhun siis ruokaorgasmeista.. tiedättehän? Tällaisen efektin aiheutti mm yksi mannapuuron näköinen ruoka, jossa oli pekonia ja sydäntä. Nautin sitä Ravintola Olossa viime synttäreilläni. Kukaan, joka ei tuota juttua ole maistanut, ei voi tajuta sitä nautintoa, minkä sen maku, koostumus ja kokonaisuus aiheutti minussa / suussani. 😏 No se siitä.. Ruuassa ei tosiaan ollut valittamista, mutta makunsa kullakin.

Kommentit