Dam good memories





Monessa kaupungissa on tarjolla ilmaisia kaupunkikierroksia. Ilmaisia siinä mielessä, että kierros ei lähtökohtaisesti maksa mitään. Jos kuitenkin kierroksen lopuksi olet tyytyväinen, tippaaminen on sallittua.

Tämän kierroksen järjesti Free Dam Tours ja  vetäjä oli Gianni. Nimi on italialainen, mutta hän on syntynyt Damissa ja kommentoi ihan alussa, että muuta italialaista hänessä ei ole kuin voimakas elehdintä käsillä samalla kun puhuu. Kierros starttasi vanhalta kirkolta (oude kerk) ja päättyi Damin aukiolle. Aluksi me, n. 12 turistia oltiin ringissä ja kerrottiin nimemme, mistä maasta ollaan ja mitä tehdään työksemme. Siitä oli hyvä startata reilu kaksituntinen.

Vanha kirkko ei ole aina ollut niin iso kuin nykyään. Tästä päästäänkin heti siihen juttuun, että miten katolinen kirkko on alusta asti ollut mukana Amsterdamin seksibisneksessä: Amsterdam oli alkujaan yksinkertainen kalastajakylä. Sijaintinsa vuoksi siitä muodostui kaupankäynnin keskus. Hyvät vesiyhteydet tarjoittivat laivaliikennettä, laivat viittaavat merimiehiin. Merimiehet olivat olleet kaukana kotoa ja pitkään merillä. Luonnollisesti seksuaaliset tarpeet ajoivat miehet käyttämään ilotyttöjen palveluita. Merimiehet olivat myös katolisia. Synnintuskathan siitä seurasi, kun harjoitti haureutta ja sitten piti mennä kirkkoon tunnustamaan pahat tekonsa. Tokihan merimiehet saivat syntinsä anteeksi, mutta se tarkoitti pientä lahjoitusta kirkolle. Ja kas, katolinen kirkko kasvoi, vaurastui ja laajentui. Monet merimiehet tulivat rantauduttuaan ensimmäisenä kirkkoon synninpäästöön, että saivat sitten rauhassa, hyvällä omatunnolla rietastella ah niin ihanassa Amsterdamissa.

Vanhalta kirkolta ja punaisten lyhtyjen alueelta matka jatkui uudelle torille (Nieuwmarkt), jossa seisoo De Waag. Tämä 1400 -luvun rakennus oli keskiajalla portti ja osa kaupungin muuria. Tämä on muuten Amsterdamin vanhin, ei uskonnollinen rakennus. Nykyään rakennuksen alakerrassa on ravintola Cafe in de Waag.


Vauras ja iso Oude kerk

Nieuwmarkt / De Waag




Uudelta torilta matka jatkui juutalaiskortteliin. Välillä pysähdyttiin eri paikoissa, kun Gianni havainnollisti tarinoiden avulla kaupungin historiaa keskiajasta toiseen maailmansotaan ja aina nykyhetkeen. Käytiin läpi tulppaanimania, Rembrandt ja Coffeeshopit.

Kannabiksen nauttiminen ja myyminen Coffeeshopissa on laillista. Sen sijaan kasvattaminen, maahantuonti tai myyminen Coffeeshopille on laitonta. Tästä sanonta
"Front door is open, but the backdoor is illegal."
Tämä on kuitenkin asia, jolle lainvalvojat kääntävät selkänsä. Aika hassua, vai mitä? Entäs miten coffeeshopista tuli coffeeshop? 60-luvun hippiaikaan kaupungissa oli paljon pössyttelijöitä sekä heroiiniriippuvaisia (sodan jäljiltä) . Tämä oli kaupungille ongelma ja jotain oli tehtävä asialle. Päättäjät eivät halunneet kieltää kaikkia huumausaineita. Heroiinista tuli laiton huume ja kannabiksen käyttö sallittiin eli dekriminalisoitiin. Täytyihän ihmisillä olla sitten paikka, mistä kannabista saa ostaa ja käyttää. Mutta mikä sille nimeksi? Kun sitä mietittiin, joku kommentoi, miten Aasiassa heroiinia saa teekaupoista. Meillähän voisi olla kahvikauppa. Ja kas.. näin Coffeeshop sai nimensä.

(En osannut tätä juttua kertoa niin hienosti kuin Gianni ja varmaan unohdin jotain, mutta suunnilleen näin se tarina meni😊)

Kannabiksesta hyppäänkin sujuvasti kaupungin pyöräkulttuuriin. Amsterdamissa on ainoana (?) maailmassa polkupyöräruuhkat. Et vaan voi olla törmäämättä pyöriin, kirjaimellisesti. Tietä ylittäessä täytyy huolellisesti katsoa molempiin suuntiin ennen ylitystä.  Muuten pyörä jyrää sun yli. Välillä Damissa pelotti tien ylitys enemmän kuin Saigonissa, jossa tiet olivat täynnä skoottereita. Suurin osa pyöristä on mummomallia. Itse en muista nähneeni pyörää, jossa olisi vaihteet. Pyörät ovat kuulema tosi kalliita. Koska on paljon pyöriä, on myös pyörävarkaita. Gianni ei ole enää pysynyt laskuissa, kuinka monta pyörää häneltä on elämänsä aikana varastettu. Hän toteaa vain kylmänviileästi, että jokaisella damilaisella kannattaa olla yhden nistin puhelinnumero. Kun sun pyörä taas ties kuinka monennnen kerran varastetaan eikä ole varaa ostaa uutta, tarvitsee vain soittaa yksi puhelu ja pian sinulla on uusi pyörä. Damissa on muuten veneitä, joiden tehtävänä on naarata pyöriä kanaalien pohjasta. Ei kannata siis pudota kanaaliin. Ruskean, likaisen veden lisäksi voit loukata itsesi polkupyörään.

Reilu kaksi tuntia myöhemmin viisastuneena päätimme kierroksen Damin aukiolle kuninkaallisen palatsin luo. Tämä minun kertomus on vain pieni osa siitä, mitä kaikkea kierroksella oppii. Olin iloinen, että osallistuin. Edelleenkään kaikkea ei saa irti pelkästään matkaoppaita lukemalla.  😉

"Free walks, Dam good memories"

Tämä kuva on muuten Amsterdamin korkeimmalta kohdalta. Ihan vaan maisemaa kuvasin ja tuo komea skootterimies sattui olemaan tiellä 😏



Vene, joka troolaa pyöriä kanaaleista



Kesken kierrosta Gianni pyysi ohikulkijaa ottamaan meistä ryhmäkuvan. Tämä löytyikin firman facebook -sivulta. Keskellä itse Gianni keltaisessa kaulanauhassa ja meikäläinen hänen takana.


Kommentit

  1. Hei, me oltiin kesällä tuon samaisen Giannin kierroksella :D Oli kyllä hauska tour!

    VastaaPoista
  2. Kävin viime vuonna vastaavalla ilmaisella opastuksella ja sain kuulla osan samoja juttuja, mutta tästä tuli muutama uusi mukaan. Tykkään näistä "ilmaisista" kierroksista, varsinkin jos olen yksin liikenteessä, niin näistä saa hyvän kuvan kaupungista!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti